duminică, 21 iulie 2013

Traseu pietonal: 8. Casa Butculescu-Angelescu, 1895



str. Clemenţei nr.13 (actuală str. C.A. Rosetti nr.)
monument istoric 
Casă existentă de la 1851, refăcută de Ion N. Socolescu





Casa este situată pe strada C.A. Rosetti (str. Clemenţei nr. 13). Un proprietar al casei a fost N.N. Butculescu (1867-1929), casa fiind însă construită în 1851. La începutul secolului XX, casa a intrat în posesia familiei doctorului Constantin Angelescu, premier al României pentru o perioadă foarte scurtă, în preajma anului nou 1934. Anul acesta se comemorează 65 de ani de la dispariția sa.

Casa a fost salvată de la demolare în 1971, devenind monument istoric cu indicativul  B-II-m-B-1962.
 
Este o construcţie parter şi etaj.  Accesul principal se face printr-un hol impozant unde se află o scară monumentală din lemn cu balustradă traforată care comunică cu holul etajului. Holurile parterului şi al etajului sunt bogat decorate cu coloane din stuc, cu tâmplăria cu geamuri din cristal. Holul este luminat printr-un luminator din fier forjat şi geamuri de cristal. 

La faţade arhitectul foloseşte schema caracteristică stilului său. Cele trei faţade au traveea centrală în decroş faţă de linia faţadei, scoasă în evidenţă şi de balconul etajului. Cele trei ferestre ale traveii sunt terminate cu arce în acoladă. Decoraţia faţadelor este din stuc. Arhitectul foloseşte detalii ca funia în torsadă, ocniţe cu bumbi şi streaşina oarbă sprijinită în console.

În prezent casa este înclusă în ansamblul Hotelului Lido, iar faţada, care se deschidea către bulevard, este blocată de clădirea hotelului. Casa a fost reamenajată, în interior funcţionînd un restaurant, iar faţadele şi-au pierdut din pitoresc, datorită culorii albe cu care au fost vopsite.


cercetător și autor text arh. drd. Gabriela Petrescu





 Foto: arh. Gabriela Petrescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu